De foto’s – fotograferen

De basis van een fotostrip zijn uiteraard de foto’s. Nu wil het dat mijn papa een fotovakopleiding heeft gevolgd. Kortom fotograferen gaat hem erg makkelijk af. Ook mijn mama vindt het leuk om te fotograferen.

Met andere woorden, er ligt altijd wel een camera op de keukentafel, of hij zit in papa zijn rugzak als we op stap gaan. Op deze manier is het relatief eenvoudig om ‘veel’ vast te leggen. Daarnaast wil papa mij ook nog wel eens meenemen de studio in om mooie of gekke portretten te maken. En bij tijd en wijlen doet papa een speciaal project in de studio, bijvoorbeeld voor de kerst strip.

Het is niet de intentie om hier uit te leggen hoe je moet fotograferen. Echter geeft mijn papa wel wat richtlijnen waar je rekening mee moet houden als je als einddoel een fotostrip voor ogen hebt.

  • Zorg er voor dat je (digitale) foto’s groot genoeg zijn zodat je geen kwaliteit verliest
  • Zorg er voor dat je voldoende ruimte hebt rond de personen op je foto’s. Anders heb je niet genoeg ruimte voor de tekstballonnen.
  • Probeer levendige kleuren te vangen in je foto’s, dit komt ten goede van de sfeer in je strip
  • Als je een flitser gebruikt (ook als er voldoende licht is) loop je minder risico dat je onderwerp bewogen is en worden je kleuren vaak ‘harder’ en kleurrijker.
  • Maak meerdere foto’s van een en dezelfde situatie, dit geeft je de mogelijkheid om een verhaaltje te maken van de situatie (het is lastig om een verhaal te vangen in 1 foto)
  • Zeker in het digitale foto tijdperk kan je nooit te veel foto’s maken, hou dit in je achterhoofd.
  • probeer verschillende standpunten te gebruiken. Alles vanuit jouw oogpunt wordt uiteindelijk ook zo saai. Kortom zak eens door je knieen, of ga plat op je buik liggen als je foto’s maakt.

En als fotograferen iets nieuws is voor je, koop dan eens een goed boek dat de basis principes uitlegt. Trouwens er valt ook nog steeds voldoende te leren uit boeken voor de ervaren fotografen onder ons. Heb je zelf suggesties wat betreft goede boeken dan zijn wij daar altijd nieuwsgierig naar, en laat dan vooral een berichtje achter.

<< De workflowDe strips – Comic Life >>

Eén gedachte over “De foto’s – fotograferen

  1. Hier een eerste tip voor een goed en ook leuk boek over fotografie: “Scott Kelby’s Digitale fotografie boek” te koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *