Als je zoveel foto’s (70.000+) hebt als mijn papa dan wordt je al gauw gek. Maar ja hij is dan al begonnen met fotograferen toen hij elf jaar oud was (en hij is ondertussen ook best wel gek). Wil je het overzicht bewaren dan moet je er voor zorgen dat je een goed systeem hanteert om je foto’s te archiveren (catalogus) en bewaren (back-ups).
Vanaf het eerste begin dat mijn papa is begonnen met fotograferen hanteert hij een systeem waarop hij zijn foto’s (en vroeger zijn negatieven) archiveert. Alles krijgt een naam op basis van datum en onderwerp. Mijn papa heeft er heel bewust voor gekozen om niets op te slaan in mappen op basis van een datum, omdat je als je jaren verder bent een datum je waarschijnlijk niets meer zegt maar een onderwerp wel.
Met de introductie van de digitale fotografie veranderde er een hoop. Zo ook de manier waarop je je beelden bewaard. Gelukkig kwam Adobe met een plezierige oplossing. Adobe Lightroom, een software pakket waarmee je foto’s kan;
- importeren van je camera.
- zowel JPEG als RAW bestanden kan verwerken.
- je foto’s kan bewerken.
- je foto’s kan catalogiseren.
- je foto’s kan exporteren
- je foto’s kan afdrukken.
Kortom alles wat een hedendaagse fotograaf nodig heeft. Er wordt ook wel gezegd dat Lightroom de gehele ‘workflow’ van de digitale fotograaf omvat.
Daarnaast moet je er ook zorg voor dragen dat je een goede back-up (reserve bestanden) maakt van je foto’s. Mijn papa heeft er voor gekozen om alle foto meervoudig op te slaan op een NAS (Network Attached Storage). Dit is een apparaat waarin harde schijven zitten die je kan benaderen over je computer netwerk (thuis netwerk). Er zijn meerdere mogelijkheden om dit geautomatiseerd te doen maar daar ga ik hier niet verder op in.